JUDO

ÉRTÉKELŐ

A kemény munka kifizetődik – év végi értékelés - judo

Nemzetközi sikerek, magyar bajnoki cím és megannyi kiváló eredmény: továbbra is következetes munka, elhivatottság és céltudatosság jellemzi a Tatai AC judo szakosztályát. A feladatok és a célkitűzések a jövő évre is adottak, az utánpótlás nevelés kiemelt szerepének megőrzése mellett újabb bajnoki címeket, helyezéseket vesznek célba a TAC versenyzői – mondta az elmúlt sportévet értékelve Szeles Viktor, edző.

Tatai AC: - 18’ december elején Török Eszter korosztályos magyar bajnoki címet szerzett, megszerezve a TAC legújabb kori történetének első országos aranyérmét. Milyen hatással volt a szakosztály életére ez a sporttörténeti siker?

Szeles Viktor, edző: - Nem csak Eszter aranyérme, hanem a diák C korcsoportos országos bajnokságon indított összes versenyzőnk eredménye nagyszerű teljesítmény volt. Eszter mellett Tamtam Gréta és Török Peti is dobogóra állt, azaz mindhárom indulónk eredményes volt. Beigazolódott, hogy a munka kifizetődő, és ha a gyerekek betartják az edzői tanácsokat, próbálnak tudatosan készülni és versenyezni, akkor meglesz az eredménye.

Tavaly októberben Ónody Bea világbajnoki ezüstöt szerzett a masters-ek között. Sportszakmailag milyen hozadéka volt ennek a fantasztikus diadalnak?

- A masters viadaloknak egyre nagyobb a sportszakmai értékük, hiszen ahogy a sportágunk fejlődik, úgy indulnak egyre többen ezeken a viadalokon is. Nagyon kemény küzdelmek vannak, hiszen szinte minden országban a rendőrség és a honvédség kötelékében kötelező a judo, így a résztvevők sok esetben heti 8-10 edzésen vannak túl. A masters versenyeken sokszor találkozunk olyan sportolókkal, akik néhány éve még világversenyeken, esetleg olimpián szerepeltek, ez pedig mindent elárul a színvonalról.

Összességében hogyan értékeled versenyzőink (utánpótlás, felnőtt és masters) szereplését a most befejeződött sportévben?

- Nálunk leginkább utánpótlás versenyzők vannak, a masters korosztály munka mellett, kedvtelésből sportol. Idén márciusban két fővel vettünk részt a masters korcsoportos nyílt országos bajnokságon, ahol Essősy Ákos ezüstérmes lett, Tamtam Lajos pedig ötödik helyen végzett. Mindketten a saját súlycsoportjuknál magasabb kategóriában indultak. Tavaly Török Eszter országos bajnok lett, idén pedig a szakosztályunk újjáalapítása óta a legjobb eredményünket értük el Kádár Adrián révén, aki többek között az aktuális magyar bajnok legyőzésével Európa-kupa ezüstérmet szerzett az 55 kilós súlycsoportban. Szintén ebben a kategóriában Asztalos Balázs ötödik lett. Országos diákolimpián is voltak dobogósaink, Tamtam Gréta második helyen végzett, Tölgyesi Réka és Török Péter bronzérmet nyert. Összességében sok szép eredményünk volt, de voltak olyan tényezők is, amelyek gátolták a szakmai munka fejlődését.

Egyik legnagyobb tehetségünk, Galambos Bernadett iskolai tanulmányai miatt tavaly ősztől a fővárosban, a Honvédban versenyez tovább. Milyen jókívánságokkal bocsátották útjára, mit tanácsoltatok neki további pályafutását illetően, illetve mennyire tudjátok nyomon követni pályafutása további alakulását?

- Amikor megalapítottuk a szakosztályt az egyik irányelvünk az volt, hogy a tehetséges sportolóinkat továbbadjuk olyan egyesületeknek, ahol jobban tudják menedzselni a gyerekeket. Miután a megyében nincsen olyan klub, ahol Detti előrébb tudott volna lépni, a szülők úgy döntöttek, Budapestre íratják a kislányt iskolába, és a Honvédnál fog judózni. Akkor azt mondtuk neki, hogy ne legyen türelmetlen, mert egy klubváltás után törvényszerűen hullámvölgybe kerül a sportoló addig, amíg össze nem csiszolódik az új edzővel. Dettivel folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, de az edzésmunkájába nem látunk bele. Az eltelt egy évben sajnos eddig nem jöttek az eredmények, ráadásul tavasszal meg is sérült, de bízunk benne, hogy ősszel már a régi Dettit láthatjuk a tatamin.

Hogyan alakult a szakosztály létszáma az elmúlt egy évben?

- A szakosztály létszáma stagnál, hetven fő körül mozog és mindez nem is fog változni addig, amíg el nem készül az új termünk, reméljük, hogy 2020 nyarára már lesz előrelépés az ügyben. Amíg a jelenlegi termünkben kell edzenünk, további fejlődést nem lehet elvárni sem szakmailag, sem létszám tekintetében.

Mik a célkitűzések 2019 második felére?

- Októberben ismét szeretnénk holland testvérvárosunk, Alkmaar versenyén részt venni. Reméljük, hogy idén is lesz magyar bajnokunk, és legalább három-öt országos bajnoki érmet szerzünk.

Friss információk a Facebook-on!

Friss információk a Facebook-on!

Cím

2890
Május 1. út - Keszhelyi út sarka
Tata, Hungary
Komárom-Esztergom Megye

Kapcsolat

Email: info@tataiac.hu
Tel.: +36 34 657 069

Linkek

TAO
Kapcsolat