Startvonalon állunk

Sportcsarnok

DIÓHÉJBAN A TAC TÖRTÉNETE

 

2021. Július

Tatán mindig azok a gondolatok, javaslatok erősödtek meg, melyek az egység, az összefogás irányába mutattak. Így volt ez a sportban is, hiszen 1907-ben alakult meg a Tata Tóvárosi Testedzők Köre (TTK), majd Tóvároson 1910-ben a Tata-Tóvárosi Atlétikai Club. 1919-ben újjáalakult a TAC, és az azt követő években már ezzel az elnevezéssel működött, vált ismertté.

A TAC a két világháború közti időszakban futballpályát épített lelátóval, illetve teniszpályákat, ezekkel is jobb körülményeket teremtve a szakosztályok sportolóinak. Ennek köszönhetően az eredmények sem maradtak el, hiszen a TAC labdarúgócsapata 1936-ig a dunántúli I. osztályban szerepelt. Ezekben az években a TAC és a TTK fúziójára való törekvések is megerősödtek. Emögött a két község egyesítésének gondolata állt. Ennek eredményeként 1938. április 10-én megalakult a Tata-Tóvárosi Sport Egylet a fekete-fehér egyesületi színekkel. Majd 1945. július 28-án létrejött a MÁV-TAC-MADISZ, a város háború utáni első sportegyesülete. Rövid működését követően létrejöttek azok az egy szakosztályos sportegyesületek – a Szakszervezeti TAC, a Tatai Postás, a Törekvés, a Tatai Cipőgyár, a Tatai Textiles és mások is –, melyek szoros vállalati kötődést feltételeztek. Ezzel a TAC név is feledésbe merült egy időre. Az 1960-as években újra felmerült a TAC újjászervezésének igénye, melyre 1971. október 23-án került sor. Rövid ideig Tatai Honvéd Atlétikai Club néven szerepelt. Az ezt követő évek sikerekről, gyengébb eredményekről, egyes szakosztályok megszűnéséről, önállósodásról, valamint súlyos pénzügyi nehézségekről szóltak. 2011-től a TAC visszatért a gyökerekhez, és azóta újra Tatai Atlétikai Club néven működik.

A JELEN

Az egyesület 2020. október 21-i közgyűlésén Madar Gábort választotta elnöknek. A pénzügyi szakember korábban sportolt is, valamint az egyesület felügyelő bizottságában is tevékenykedett.

A Tatai Patrióta arról kérdezte az új elnököt, hogyan látja a TAC mai helyzetét az eredmények, tervek tükrében.

Milyen koncepcióval vette át az egyesület vezetését?

- A TAC-nak, a város legnagyobb létszámú és tradíciójú civil szervezeteként meghatározó szerepe van Tata sportéletében. Legfontosabb célkitűzésünk tehát, hogy megfeleljünk társadalmi környezetünk elvárásainak. Vezetési elvem, melyet megválasztásomkor is elmondtam, hogy a TAC elnökségével együttműködésben, a gazdasági stabilitást szem előtt tartva megpróbáljuk az adott lehetőségekből a maximumot kihozni. Azt szeretném, hogy a külső tényezők ellenére a TAC folyamatosan fejlődjön, és infrastruktúrában a megye legstabilabb egyesületei közé tartozzon

Konkrétan?

- Azt szeretnénk biztosítani a tatai családoknak, hogy gyermekeik itt Tatán tanulhassák és tapasztalhassák meg a sport nevelő hatását, és váljanak fizikailag és mentálisan is egészséges polgáraivá közösségünknek. Versenysportolóink pedig teljesítményükkel vonzó programokat teremtsenek szurkolóinknak, és ez által vigyék egyesületünk és városunk jó hírét.

- Jelenleg hét szakosztályban közel hatszázharminc aktív tagot tartunk nyilván, a létszám megtartása a világjárvány okozta helyzetben komoly teljesítmény. Annak ellenére, hogy beszűkültek a működési lehetőségeink – mind pénzügyi, mind emberi erőforrás terén –, mindenki példamutatóan tette a dolgát szoros együttműködésben. Köszönet érte.

Egy egyesület számára létkérdés a létesítmények megléte. Van-e ebben jelentős előrelépés a TAC-nál?

- A létesítményeket tekintve, a sikeres közelmúlt mellett komoly feladatok előtt állunk. A Güntner Aréna Városi Sportcsarnok és a TAC labdarúgóinak épített öltöző kiváló összefogás eredménye volt. Szinte nincs olyan sportolásra alkalmas pálya, csarnok, melyet ne bérelnénk sportolóink számára. A startvonalon állunk egy önálló judoterem megépítésében és egy műfüves labdarúgó nagypálya projektben. Elmondhatom azt, hogy ezek megvalósulásával többi sportágunk létesítmény fejlesztése is kézzel fogható közelségbe kerül.

Milyen eredményekről tud beszámolni az egyes szakosztályokat illetően?

- Az asztalitenisz szakosztályban Lukács Csaba szakosztályvezető irányításával tíz éve folyik Tatán a sportág oktatása. Csapataink, egyéni versenyzőink a megyei bajnokságtól a nemzeti bajnokság második vonaláig sikeresen szerepelnek. Sipos Viktor vezetőedző felügyelete alatt működő utánpótlás-nevelés eredményeként évről évre tíz-tizenöt gyerek sajátítja el a versenysport alapjait, és a legtehetségesebbek a magyar korosztályos válogatottságig is eljutnak. Örömteli, hogy a felnőtt férfiak évek óta az ország tizenöt legjobb csapata között szerepelnek.

A judo szakosztály több mint négy évtizede alakult.

- Igen, de pár év szünet után újra a TAC kereteiben versenyeznek, egyre eredményesebben. 2020-ban kilenc országos bajnoki érmet szereztek a szakosztály versenyzői. Legeredményesebb versenyzőnk, Török Eszter pedig országos bajnokságot nyert. Staudt Béla és Szeles Viktor szakmai munkáját a Magyar Judo Szövetég is elismeri, hiszen Szeles Viktor szakosztályvezető évek óta az ország kiemelt utánpótlás edzői között szerepel. Az új judocsarnok építése pedig a tervek szerint még ebben az évben elkezdődik Kertvárosban, amely évtizedekre megalapozhatja a TAC-ban folyó utánpótlás-nevelést

A kézilabda szakosztály foglalkoztatja a legtöbb sportolót. Hogyan értékeli a szakosztály munkáját az eredmények tükrében?

- Somogyvári Tamás szakosztályvezető irányításával tizenhárom utánpótlás és egy férfi felnőtt bajnokságban szereplő csapatunk van. A szakosztály igyekszik megfelelni azoknak az elvárásoknak, amelyet a több évtizedes sikeres múlt támaszt az edzők és a szakemberek felé. A tudatos, erőforrásainkra építő munka eredménye, hogy az idei évben a fiú ifjúsági csapat a legmagasabb osztályban is felvette a versenyt a jelentős kézilabda bázisokkal.

Az egyesület talán legnépszerűbb csapata …

- Így van, a férfi felnőtt csapatunk Sibalin Jakab vezetőedző irányításával bronzérmes lett az NB I/B osztályban. Nagyon büszkék vagyunk arra is, hogy Tata város meghatározó gazdasági szereplői is méltónak tartanak bennünket a támogatásukra. Ennek is köszönhető, hogy kézilabda csapatunk rendszeresen négy-ötszáz fős telt ház előtt játssza hazai bajnoki mérkőzéseit.

A labdarúgás Tatán is népszerű, újjászervezésére 2012-ben került sor. Milyen bíztató lépésekről számolhatunk be?

- Az újraindítás óta szakosztályunk Csákány József szakosztályvezető irányításával működik. Az elmúlt időszakot elsősorban a sportág tömegesítésére fordítottuk, hogy megfelelő játékosállományra alapozva megkezdhessük a továbblépéshez szükséges minőségi felkészítést. Ennek eredménye a jelenlegi majdnem százkilencven utánpótlás korosztályú és harminc felnőtt női és férfi igazolt labdarúgó. Úgy értékelem, a jól képzett szakemberek minőségi munkát végeznek. Van feladat bőven, hiszen egyesületünk labdarúgó szakosztályában tizenegy korcsoportban versenyeztet csapatokat, megyei és regionális szinten egyaránt

Továbbra is működik a röplabda szakosztály?

- Tízéves múlt van a szakosztály mögött. A mintegy huszonöt fős csapatot többségében középiskolás lányok alkotják. Bácskai Györgyi szakosztályvezető irányításával kiváló hangulatban zajlanak a szakmai foglalkozások az egyesület Május 1. úti tornacsarnokában. Célunk mozgáslehetőséget biztosítani azoknak, akik szívesen kipróbálják a röplabdát, illetve a mindennapos testnevelést ezzel a népszerű és izgalmas sportággal szeretnék kiváltani.

Van egy érdekes technikai sportág is az egyesületben.

- Igen, a kerékpár szakosztályon belül a kerékpárlabda és a művészi kerékpár szakágon folyik igen látványos és eredményes munka Árendás Tamás szakosztályvezető vezetésével hazai és nemzetközi versenyeken egyaránt. Külön örülünk annak, hogy a nemzeti válogatottban a tatai kerékpárosok képviselik Magyarországot. És nem mellesleg virtuóz bemutatóikkal öregbítik közösségünk jó hírét, és színesítik a város rangos eseményeit is.

A különböző korosztályoknak nagyon fontos a szabadidejük tartalmas kihasználása is. Milyen lehetőségek vannak erre a TAC-nál?

- A szabadidősport szakosztályunk – Horváth Zoltán kiváló szakmai irányításával – színes és változatos lehetőségeket kínál a nording walkingtól a vitorlázáson, a szörfözésen át a túrázásig. A szakosztály lelkes tagjait minden városi és kistérségi eseményen a szervezők között látjuk szorgoskodni, legyen az a Minimarathon, a Víz, Zene, Virág Fesztivál vagy éppen a Gerecse teljesítménytúrák.

Köszönöm

Vámosi László

Friss információk a Facebook-on!

Friss információk a Facebook-on!

Cím

2890
Május 1. út - Keszhelyi út sarka
Tata, Hungary
Komárom-Esztergom Megye

Kapcsolat

Email: info@tataiac.hu
Tel.: +36 34 657 069