KÉZILABDA

ÉRTÉKELŐ

2022

Igazi csapatként remekelt férfi csapatunk

Parádés felsőházi rájátszás után remek negyedik hely: idén is meghatározó együttese volt a Tatai AC az NBI/B mezőnyének. Bár az együttes jelentősen átalakul, a célok változatlanok, azaz igazi csapatként sikeresen szerepelni az immár egycsoportos, jelentősen megerősödött bajnokságban – értékelte az idei szezont Sibalin Jakab vezetőedző.

Az együttes tavaly harmadik lett, idén egy rendkívül kiélezett bajnokságban, egy alapszakasz és egy felsőházi rájátszást követően az előkelő negyedik helyet szereztük meg. Az előzetes elvárásokhoz képest hogyan értékeled a helyezést?

Sibalin Jakab vezetőedző: Először is szeretném mindenkinek (játékosoknak, kollégáknak, stábnak, vezetőségnek, támogatóknak) megköszönni az egész éves munkájukat, azt, hogy lehetővé tették a sikeres szereplésünket.

- Előzetes célként, a bajnokság átszervezése miatt, hozzánk hasonlóan minden csapat a felsőházba jutást célozta meg, hiszen ez már a jövő évi NBI/B-s tagságot jelentette. Mindezek mellett folytatni szerettük volna az előző évek építkezését.

- Alapvető célunk elérése után a rájátszást is 100%-os erőbedobással küzdöttük végig. Ennek köszönhető az elért negyedik helyezésünk, melyet mindenképpen óriási sikernek könyvelhetünk el. Nálunk sokkal jobb lehetőséggel bíró csapatok estek ki, vagy végeztek mögöttünk. Nagyon kevesen voltunk, de sohasem panaszkodtunk, igazi csapatként küzdöttük végig a bajnokságot. Csupán egy példa, hogy a második félévben egyetlen alkalommal sem tudtunk 6-6 ellen gyakorolni, mert nem voltunk annyian sem, gyakran 8-10 játékossal edzettünk.

Hogyan értékeled az alapszakaszt, illetve a keleti csoport legjobbjaival vívott rájátszást?

- Az óriási tét miatt az alapszakasz minden mérkőzése élet-halál harc volt. Összességében sikerült kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtanunk, melyben voltak jobb és rosszabb mérkőzések, de végig harcoltunk, így gyakorlatilag két fordulóval az alapszakasz vége előtt biztosítottuk a felsőházi tagságunkat.

- A rájátszásban nagyon erős csapatok ellen játszhattunk, sikeresek voltunk, s egyúttal megtapasztalhattuk, milyen lesz a jövő évi bajnokság (hosszú utazások, más körülmények…).

Az alapszakaszt 10 győzelemmel, egy döntetlennel és hét vereséggel zártuk, ez kicsivel jobb, mint 58 százalékos teljesítmény. Aztán jött a felsőházi rájátszás, ahol 6-2-2 volt a mérleg, ami 70 százaléknak felel meg. Volt-e bravúrnak értékelhető eredmény, és volt-e olyan találkozó, amit gyengébbnek ítélsz meg?

- Bármennyire szeretnénk elkerülni, minden bajnokságban vannak olyan találkozók (szerencsére nem túl sok), amelyeken semmi sem sikerül, vagy éppen az ellenfélnek extra jó napja van. Így voltunk Szigetszentmiklóson vagy például a Győr elleni hazai mérkőzésünkön, de ezek visszavágóin már mi voltunk sikeresebbek. Komáromban kellemetlen pofonba futottunk bele, azt hittük elég, ha kiküldjük a mezt és a cipőt a pályára.

- Talán ennek köszönhetően az ezt követő három nagyon nehéz mérkőzést megnyertük (Balatonfüred, PLER, Veszprém), bebiztosítva ezzel a felsőházi szereplésünket. A PLER elleni idegenbeli, utolsó másodperces győzelmünk különösen értékes volt.

Iváncsik Tamás abbahagyja, gólkirályunk, Schneider Miklós, bravúrkapusunk, Pulai Dávid mások mellett távozik – jelentősen átalakul a csapat. Nyilván lesznek minőségi érkezők, de összességében milyen típusú együttes futhat ki szeptemberben a pályára?

- A távozóink nagyon fognak hiányozni, kiváló játékosok és emberek voltak, ezúton is sok sikert kívánok nekik. Szeretnénk tovább menni az eddigi úton, igazi csapatként funkcionálni, hiszen csak így lehetünk sikeresek a jövőben is. Szeptemberre is egy tudatosan játszó, harcos, a végletekig küzdő csapat kialakítása a cél.

Egycsoportos lesz az NBI/B, egy helyen Kelet és Nyugat, milyen mezőnyre számítasz és itt hol lehet a helye a TAC-nak?

- Nagyon erős és kiegyensúlyozott bajnokságra számítok. Sok mérkőzés lesz, esetenként hosszú, megterhelő utazásokkal, alkalmanként hétközi fordulókkal is. Jó néhány együttes tovább erősödött, a feljutók és kiesők ugyancsak jelentős játékerőt képviselnek, szóval nehéz lesz.

Remek eredmények, nagy feladatok

Két bajnoki cím és egy kiváló ötödik hely – ez a mérlege a tavaly új lendületet vett női szakosztályunknak. A siker kötelez, jövőre újra lesz NBII-es női csapata Tatának, ami a büszkeség mellett azt is jelenti, hogy sokkal nehezebb feladatok várnak ránk, amiknek szeretnénk megfelelni – értékelte az évet Kulcsár Gyöngyi vezetőedző.

Ősszel még az volt a legjobb hír a női szakosztály életében, hogy újra van felnőtt együttesünk, most pedig van két bajnokcsapatunk (felnőtt, ifi) és egy remek serdülő gárdánk. Hogyan értékeled a lányok teljesítményét az év elején megfogalmazott célok figyelembe vételével?

Kulcsár Gyöngyi, vezetőedző: - Tavaly júniusban realizálódott, hogy megpróbálkozunk újra egy női felnőtt csapat kialakításával, aminek a célja az volt, hogy pár éven belül visszakerüljünk NBII-be. Kialakult egy nagyon jó mentalitású és szellemiségű kis csapat viszont az látszott, hogy mindenképpen ki kell majd egészíteni a felnőttet az ifiből játékosokkal, mert kevesen voltunk.

- A lezajlott bajnokság nem kis logisztikát igényelt a versenyeztetés szempontjából, mégis várakozáson felüli eredményt hozott minden fronton, hiszen annak dacára, hogy az ifi csapatomnak a saját bajnokságán kívül a felnőtt megyei és a serdülő bajnokságban is kellett versenyeznie, mind a felnőtt, mind az ifibajnokságban nagyon meggyőző teljesítménnyel, aranyéremmel zártunk. Ezzel a felnőtt csapat kiharcolta a lehetőséget az NBII-es indulásra, és a serdülőcsapatunk is ott volt az élmezőny közelében, a visszajátszó játékosaink pedig gólerős játékkal tudták segíteni a fiatalabb játékosainkat.

- Egytől-egyig szeretnék köszönetet mondani minden játékosomnak az elvégzett munkáért, a kitartásukért, a felnőtt játékosaimnak pedig azért a példamutatásért, amit a fiatalok felé közvetítenek. Nagyon büszke vagyok rájuk! Szeretném kiemelni Kurcsik Attila technikai vezetőnk munkáját is, aki mindent úgy intézett körülöttünk, hogy a lehető leghatékonyabban tudjunk dolgozni!

A felnőtteknél 22 mérkőzés 22 győzelem mi lőttük a legtöbb gólt (788) és mi kaptuk a legkevesebbet (387). – impozáns mérleg. Lehet-e, szabad-e kiemelni bármely találkozót?

- A felnőtt csapatunk gyakorlatilag egy sorral versenyezte végig a szezont, kiegészítve 4-5 fiatal játékossal, akiknek ez kiváló lehetőség volt belekóstolni a felnőtt mezőny világába. Nagyon sikeréhes, motivált, példamutató hozzáállású játékosok alkották a kis csapatunkat és ez azt eredményezte, hogy kiváló, jó hangulatú és nagyon eredményes mérkőzéseket tudtunk játszani. Minden mérkőzést komolyan vettünk, nem becsültünk le senkit, tiszteltünk minden ellenfelet. Ha mégis ki kellene emelnem mérkőzést, az mindenképpen a Velence elleni idegenbeli győztes mérkőzésünk lenne, ahol 8 emberrel, illetve a 2.félidőtől egy piros lap miatt megfogyatkozva már csak 7 emberrel végigharcolva és megnyerve a mérkőzést olyan katartikus élményben részesítettek a lányok, amire még nagyon sokáig fogok emlékezni!

Ifi csapatunk a harmadosztályban bejutott a felsőházi rájátszásba, ahol ellenállhatatlan játékkal bajnoki címet szerzett. Mi volt a siker kulcsa?

- Az ifi csapatunk az alapszakaszban 3 vereséget könyvelt el, kettő nagyobb arányút a Lébény jobb erőkből álló csapata ellen, egyet pedig idegenben a Százhalombatta ellen. A három vereségből ez az utolsó volt a legfájóbb, mert végig nagyon motiválatlanul, akaratgyengén játszottunk az egész találkozón.

- Az alapszakasz 2.helye biztosította a felsőházba jutást, ahol tiszta lappal indulhattunk, hiszen nem vittük magunkkal az egymás elleni eredményeket. Voltak céljaink és bár tudtuk, hogy nagyon nehéz lesz, hiszen 3 fronton kell versenyeznünk és helytállnunk hétről-hétre, nem engedtünk el egyetlen találkozót sem, meg akartuk mutatni, hogy van még bennünk tartalék.

- Az első mérkőzésünk mindjárt az addig 100%-os Lébény otthonában volt, ahova csak egy kapussal, a serdülőből beugró Cziráki-Lantai Tinával tudtunk elutazni. Nagyon készültünk a mérkőzésre és a lányok minden taktikai utasítást betartva már az első félidőben 9 gólos előnyt szereztek, szebbnél-szebb támadásokat vezetve és ragyogóan védekezve, ez az előny pedig óriási segítség volt a második félidőre, ahol bár a végére elfáradtunk, de így is győzni tudtunk és ez óriási lökést adott a további szereplésünkhöz. Ez a lendület aztán odáig repítette a csapatot, hogy végül vereség nélkül, a lejátszott 6 mérkőzésen megszerzett 12 ponttal, veretlenül nyertük meg a bajnokságot, ami óriási teljesítmény volt a lányok részéről és nagy büszkeséggel töltött el mindannyiunkat!

Milyen célkitűzéssel indultok neki a 22/23-as szezonnak?

- A felnőtt csapat kiharcolta a jogot az NBII-es indulásra, sokáig kérdéses volt, hogy el tudunk-e indulni vagy sem, de hála Madar Gábor, Somogyvári Tamás és Kurcsik Attila közbenjárásának, júniusban eldőlt, hogy Tatának újra lesz NBII-es női csapata!

- A keret többé-kevésbé összeállt 1-2 kérdőjel van még, továbbra is a rutinosabb felnőtt játékosok mellett az ificsapat tehetséges és motivált játékosaira szeretnénk építeni a csapatot, a célkitűzés pedig a tapasztalatszerzés, illetve egyelőre a bentmaradás lesz, meglátjuk, mire lesz képes a fiatal csapatunk.

- Az ificsapatunkban is lesznek változások, vannak távozóink, illetve lesznek érkezőink is, a célunk egyértelműen az, hogy mind csapatként, mind egyénileg tovább tudjunk fejlődni. A lehetőség adott, sokat fogunk dolgozni érte, hogy élni tudjunk vele!

Korábbi értékelők:

Friss információk a Facebook-on!

Friss információk a Facebook-on!

Cím

2890
Május 1. út - Keszhelyi út sarka
Tata, Hungary
Komárom-Esztergom Megye

Kapcsolat

Email: info@tataiac.hu
Tel.: +36 34 657 069

Linkek

TAO
Kapcsolat